Jak zrobić idealne warzywne szaszłyki?

Kolorowe szaszłyki z dodatkiem warzywnych składników to sycąca i szybka przekąska. Jak je zrobić, aby wyszły idealnie? Podpowiadamy w dzisiejszym wpisie. Podstawą na pewno są dobrej jakości warzywa do szaszłyków http://rogowski.net.pl/portfolio_item/warzywa-do-szaszlykow/.

Które warzywa do szaszłyków wybrać i czym je zamarynować?

Jeśli chodzi o szaszłyki najlepiej sprawdzą się: papryka, cebula oraz cukinia. Warto zaplanować ich przygotowanie nieco wcześniej, aby móc odpowiednio zamarynować warzywa do szaszłyków.. Najlepiej sprawdzi się do tego oliwa z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Można do marynaty dodać również odrobinę musztardy. Nie możemy zapomnieć o przyprawach. Najlepiej sprawdzają się czosnek, majeranek, oregano czy słodka i ostra papryka. Tak przygotowane warzywa do szaszłyków warto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki.

Jak pokroić?

W robieniu szaszłyków bardzo ważne jest odpowiednie pokrojenie składników. Wszystkie wybrane przez nas warzywa muszą mieć podobną wielkość, aby piekły się równomiernie. Należy również pamiętać, że pokrojone warzywa do szaszłyków nie mogą być zbyt małe – z pewnością skurczą się pod wpływem wysokiej temperatury. Cebulę podzielmy więc na warstwy, a paprykę i cukinie krójmy na kawałki równej grubości.

Z czym podać?

Warzywne szaszłyki najlepiej smakować będą z dipem. Sprawdzą się tutaj te na bazie jogurtu, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw. Ciekawy pomysłem może być również zmieszanie jogurtu z odrobiną ketchupu i oregano. To proste połączenie tworzy kremowy sos, z którym warzywa do szaszłyków. komponują się idealnie.

Jak przygotować warzywne szaszłyki na grillu?

Warzywa do szaszłyków będą zdrowe, o ile będziemy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, do grillowania zawsze używajmy przeznaczonego do tego węgla drzewnego lub drewna drzew liściastych. W żadnym wypadku nie używajmy papieru czy malowanego drewna, ponieważ wytwarzają one szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne.
Wegetariańskie szaszłyki grillować można bezpośrednio na ruszcie lub na tackach przeznaczonych do grilla. Wybór zależy między innymi od wielkości i delikatności przygotowywanych warzyw. Najważniejsze, aby warzywa do szaszłyków. były świeże i w temperaturze pokojowej – mrożone się do tego nie nadają.
Grillować możemy praktycznie każde warzywo, najlepiej właśnie w formie szaszłyków. Warto łączyć ze sobą takie, które mają podobny czas grillowania. W przeciwnym razie mogą nie upiec się równomiernie i część warzyw będzie zbyt surowa lub przeciwnie, miękka i spalona. Oprócz standardowych warzyw, warto na szaszłyku umieścić również te mniej standardowe, na przykład dynię lub szparagi.

Warto grillować warzywa, ponieważ mają one wtedy zupełnie inny smak niż w surowej postaci. Możliwość dodania do nich różnorodnych marynat sprawia, że za każdym razem możemy cieszyć się innym smakiem. Warzywa do szaszłyków są pyszne zarówno jako samodzielne danie lub jako dodatek.