Streetowo

bezpieczeństwo żywności

Jak odpowiednio zabdać o bezpieczeństwo żywności w restauracji?

Niezależnie od tego, czy prowadzimy mały lokal gastronomiczny, dużą restaurację czy kuchnię cateringową musimy zabdać o wszelkie standardy jeśli chodzi o przechowywanie żywności. Jesteśmy odpowiedzialni nie tylko za zadowolenie naszych gości, ale również za icch bezpieczeństwo. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy więc kilka zasad, których należy przestrzegać jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności w lokalach gastronomicznych.

Temperatura produktów nie powinna ulegać częstym zmianom

Jest to szczególnie istotne w okresie letnim. Mrożone produkty nie powinny być transportowane w cieple, a ich wyładunek powinien zajmować jak najmniej czasu. Taka sama zasada dotyczy produktów chłodzonych. Należy pamiętać, że nie można ponownie chłodzić ani mrozić produktów. Warto również zwracać uwagę na etykiety i przechowywać surowce w odpowiedniej temperaturze.

Rotacja produktów – system FIFO

Stosowanie systemu first in, first out – zwanego również FIFO pozwala na wykorzystywanie żywności z najbliższym upływem terminu ważności. Jest to niezwykle wydajna procedura, dzięki której nie pozostawiamy żywności z tyłu półek lub na dnie zamrażarek. Warto ją stosować, ponieważ dzięki temu zmiejszamy marnowanie żywności.

Mycie owoców i warzyw jest niezwykle istotne

Aby pozbyć się wszekich zanieczyszczeń i bakterii, wszystkie owoce i warzywa należy umyć przed obróbką. Produkty oznaczone jako wstępnie myte i gotowe do spożycia są jedynym wyjątkiem od tej reguły. Do mycia produktów używajmy czystej, zimnej wody i w razie potrzeby zastosoujmy również szczotkowanie warzyw.
Warto również wspomnieć, że w przypadku prowadzenia lokalu gastronomicznego należy zaopatrzyć się w produkty wysokiej jakości. Dobrym sposobem jest znalezienie odpowiednich dostawców, takich jak na przykład https://rogowski.net.pl/, który dostarcza świeże warzywa oraz różnego rodzaju półprodukty.

Bezpieczne przechowywanie

Odpowiednie pojemniki oraz właściwy dobór metody przechowywania żywności pomoże zwiększyć jej przydatność do spożycia. Niewłaściwe przechowywanie jest jedną z głównych przyczyn chorób przenoszonych przez pokarm. Zatem należy pamiętać, aby odpowiednio zaplanować rozwiązania dotyczące przechowywania żywności w lokalach gastronomicznych.

20 lipca 2020 Biznes Zdrowie
No Comments

Przenośne toalety na wiele okazji

Firma sprzątająca - dlaczego warto skorzystać z jej usług?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Najnowsze wpisy

  • Jak prowadzić księgowość osp?
  • Gazeta Lewiatan – Czy warto skorzystać z tej promocji?
  • Firma sprzątająca – dlaczego warto skorzystać z jej usług?
  • Jak odpowiednio zabdać o bezpieczeństwo żywności w restauracji?
  • Przenośne toalety na wiele okazji

Najnowsze komentarze

    Archiwa

    • Grudzień 2020
    • Wrzesień 2020
    • Sierpień 2020
    • Lipiec 2020
    • Maj 2020
    • Kwiecień 2020
    • Marzec 2020
    • Luty 2020
    • Styczeń 2020
    • Wrzesień 2019
    • Sierpień 2019
    • Lipiec 2019
    • Maj 2019
    • Styczeń 2019
    • Grudzień 2018

    Kategorie

    • Bez kategorii
    • Biznes
    • Dom
    • Life Style
    • Mężczyzna
    • Technologia
    • Zdrowie
    Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.