Jak odpowiednio zabdać o bezpieczeństwo żywności w restauracji?
Niezależnie od tego, czy prowadzimy mały lokal gastronomiczny, dużą restaurację czy kuchnię cateringową musimy zabdać o wszelkie standardy jeśli chodzi o przechowywanie żywności. Jesteśmy odpowiedzialni nie tylko za zadowolenie naszych gości, ale również za icch bezpieczeństwo. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy więc kilka zasad, których należy przestrzegać jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności w lokalach gastronomicznych.
Temperatura produktów nie powinna ulegać częstym zmianom
Jest to szczególnie istotne w okresie letnim. Mrożone produkty nie powinny być transportowane w cieple, a ich wyładunek powinien zajmować jak najmniej czasu. Taka sama zasada dotyczy produktów chłodzonych. Należy pamiętać, że nie można ponownie chłodzić ani mrozić produktów. Warto również zwracać uwagę na etykiety i przechowywać surowce w odpowiedniej temperaturze.
Rotacja produktów – system FIFO
Stosowanie systemu first in, first out – zwanego również FIFO pozwala na wykorzystywanie żywności z najbliższym upływem terminu ważności. Jest to niezwykle wydajna procedura, dzięki której nie pozostawiamy żywności z tyłu półek lub na dnie zamrażarek. Warto ją stosować, ponieważ dzięki temu zmiejszamy marnowanie żywności.
Mycie owoców i warzyw jest niezwykle istotne
Aby pozbyć się wszekich zanieczyszczeń i bakterii, wszystkie owoce i warzywa należy umyć przed obróbką. Produkty oznaczone jako wstępnie myte i gotowe do spożycia są jedynym wyjątkiem od tej reguły. Do mycia produktów używajmy czystej, zimnej wody i w razie potrzeby zastosoujmy również szczotkowanie warzyw.
Warto również wspomnieć, że w przypadku prowadzenia lokalu gastronomicznego należy zaopatrzyć się w produkty wysokiej jakości. Dobrym sposobem jest znalezienie odpowiednich dostawców, takich jak na przykład https://rogowski.net.pl/, który dostarcza świeże warzywa oraz różnego rodzaju półprodukty.
Bezpieczne przechowywanie
Odpowiednie pojemniki oraz właściwy dobór metody przechowywania żywności pomoże zwiększyć jej przydatność do spożycia. Niewłaściwe przechowywanie jest jedną z głównych przyczyn chorób przenoszonych przez pokarm. Zatem należy pamiętać, aby odpowiednio zaplanować rozwiązania dotyczące przechowywania żywności w lokalach gastronomicznych.