przechowywanie produktów spożywyczch - ważne zasady

Jak odpowiednio zabdać o bezpieczeństwo żywności w restauracji?

Niezależnie od tego, czy prowadzimy mały lokal gastronomiczny, dużą restaurację czy kuchnię cateringową musimy zabdać o wszelkie standardy jeśli chodzi o przechowywanie żywności. Jesteśmy odpowiedzialni nie tylko za zadowolenie naszych gości, ale również za icch bezpieczeństwo. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy więc kilka zasad, których należy przestrzegać jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności w lokalach gastronomicznych.

Temperatura przechowywania produktów spożywczych nie powinna ulegać częstym zmianom

Jest to szczególnie istotne w okresie letnim. Mrożone produkty nie powinny być transportowane w cieple, a ich wyładunek powinien zajmować jak najmniej czasu. Taka sama zasada dotyczy przechowywania  produktów spożywczych chłodzonych. Należy pamiętać, że nie można ponownie chłodzić ani mrozić produktów. Warto również zwracać uwagę na etykiety i przechowywać surowce w odpowiedniej temperaturze.

Rotacja produktów – system FIFO

Stosowanie systemu first in, first out – zwanego również FIFO pozwala na wykorzystywanie żywności z najbliższym upływem terminu ważności. Jest to niezwykle wydajna procedura, dzięki której nie pozostawiamy żywności z tyłu półek lub na dnie zamrażarek. Warto ją stosować, ponieważ dzięki temu zmniejszamy marnowanie żywności a przedłużamy przechowywanie produktów spożywczych. Jest to bardzo ważne szczególnie dla warzyw w gastronomii, gdyż większość dań na nich się opiera. Odpowiednie warzywa, które są dobrze trzymane będą miały swój unikatowy smak w daniach.

Mycie owoców i warzyw jest niezwykle istotne w przechowywaniu produktów spożywczych

Aby pozbyć się wszekich zanieczyszczeń i bakterii, wszystkie owoce i warzywa należy umyć przed obróbką. Produkty oznaczone jako wstępnie myte i gotowe do spożycia są jedynym wyjątkiem od tej reguły. Do mycia oraz do poźniejszego przechowywania produktów spożywczych używajmy czystej, zimnej wody i w razie potrzeby zastosoujmy również szczotkowanie warzyw.

Warto również wspomnieć, że w przypadku prowadzenia lokalu gastronomicznego należy zaopatrzyć się w produkty wysokiej jakości. Dobrym sposobem jest znalezienie odpowiednich dostawców, takich jak na przykład https://rogowski.net.pl/, który dostarcza świeże warzywa oraz różnego rodzaju półprodukty, dzięki czemu przechowywanie produktów spożywczych jest łatwe.

Bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych

Odpowiednie pojemniki oraz właściwy dobór metody przechowywania żywności pomoże zwiększyć jej przydatność do spożycia. Niewłaściwe przechowywanie produktów spożywyczych jest jedną z głównych przyczyn chorób przenoszonych przez pokarm. Zatem należy pamiętać, aby odpowiednio zaplanować rozwiązania dotyczące przechowywania żywności w lokalach gastronomicznych.

W dzisiejszych czasach pomysłów na biznes nie brakuje. Sprawdź, co jest ważnego w branży gastronomicznej czytając wpis! A także różnych promocji w Gazetce Lewiatan dot. produktów spożywczych! Nie przegap tego wpisu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *