Torty dla dorosłych

Tort jest nieodzownym elementem wielu imprez i uroczystości. W Polsce powszechny jest zwyczaj pieczenia lub kupowania tortu na urodziny, czy to dziecka czy osoby dorosłej. Kluczowym elementem każdych urodzin jest uroczyste wejście tortu wraz z dmuchaniem świeczek, które się na nim znajdują.

Skład tortu

Urodzinowe torty dla dorosłych charakteryzują się dość dużą różnorodnością. Podstawą tortu jest puszysty biszkopt, który zazwyczaj składa się z mąki, jajek, cukru. Często jest on nasączany herbatą, sokiem lub w przypadku tortów dla dorosłych nawet różnego rodzaju alkoholem. Celem tego zabiegu jest sprawienie, żeby ciasto stało się wilgotne. Biszkopt zazwyczaj przełożony jest kremem. Kremy do tortów są bardzo różnorodne, mogą być lekkie, ale mogą być to też ciężkie kremy. Najczęściej stosuje się kremy na bazie śmietanki lub mascarpone, czekoladowe lub też z owocami. Bardzo popularnym smakiem kremu do tortu, oprócz oczywiście czekoladowego, jest krem z mascarpone z malinami lub krem oreo. Ciasto biszkoptowe jest przełożone kremem, a następnie cały powstały tort wykańczany jest tynkiem. Tynk jest to zazwyczaj warstwa dekoracyjna tortu. Tynk może składać się z mleka skondensowanego, śmietanki, mascarpone lub innej kombinacji składników. Musi być schłodzony, aby był dość sztywny i dał się rozsmarować na torcie. Torty dla dorosłych często w swoim składzie obejmują dodatek różnego rodzaju alkoholu. Istotną sprawą przy wykonaniu każdego tortu jest duże zróżnicowanie w jego wykonaniu. Nie jest to określone żadnymi regułami, więc zależy jedynie od możliwości danej osoby, która wykonuje tort.

Wygląd tortu

Torty urodzinowe dla dorosłychhttps://tortyjakmarzenie.pl/pl/c/Torty-dla-doroslych/23 charakteryzują się różnym wyglądem. Najczęściej ich wygląd zależy od gustu jubilata lub innej osoby, która zamawia tort. Wizja klienta jest w tym przypadku kluczowa. Jak już wcześniej zostało wspomniane, torty są tynkowane, a następnie wykańczane. Wykończenie tortu obejmuje różnego rodzaju elementy. Może być ono stworzone z reszty masy pozostałej po kremie, masy cukrowej, lukru, kremem na bazie bezy, a nawet różnego rodzaju polewą. Polewą może być także stopiona czekolada lub toffi w przypadku tortów o mniej zaawansowanym wyglądzie lub takim guście klienta. Elementy dekoracyjne na tortach również są różne i zależne od gustów klienta. Najczęściej wykorzystywanym rodzajem dekoracji jest wykonywanie figurek lub dekoracji z masy cukrowej. Wykorzystuje się również elementy dekoracyjne takie jak:
-posypki,
-czekoladowe listki,
-figurki z cukru i cukrowe kwiaty,
-figurki z marcepanu i marcepanowe kwiaty.
Na tort można również położyć orzechy, bakalie, ziarna kawy, krokant, galaretki. Dobrze eksponują się także ozdoby ze świeżych lub kandyzowanych owoców, żywych kwiatów oraz fantazyjne dekoracje tworzone z użyciem rękawa cukierniczego. W obecnych czasach popularnym rodzajem tortu jest także tak zwany „naked cake”. Jest to tort, na którym nie został położony tynk. Jednak ozdabia się go tak jak inne torty. Kluczem jego wyglądu jest widok na przełożony masą kremową biszkopt.